Geschiedenis Churros

Churros-met-kaneelsuikerChurros is een traditioneel Spaans gerecht, een lekkernij die in Spanje bij voorkeur als ontbijt wordt gegeten met koffie en een hele dikke chocoladesaus, ofwel Churros con Chocolate.

De oorsprong van de Churros is in nevelen gehuld: er doen verschillende verhalen de ronde.

Zelfs de Provinciale Vereniging van Makers van Churros in Madrid biedt geen eenduidige verklaring. Volgens sommigen werden ze voor het eerst gegeten in Catalonië aan het begin van de negentiende eeuw, anderen menen dat de Moren ze al hadden geïntroduceerd op het Iberisch Schiereiland. Dan bestaat er ook nog een theorie dat het de Spaanse priesters waren die ze voor het eerst bereidden en die van de rondreizende zigeuners, die het gerecht op kermissen aanboden. Dan weer zouden ze afkomstig zijn uit China en door de Portugezen naar Europa zijn meegenomen. Maar het meest gehoorde verhaal is toch wel dat Churros van oorsprong door herders in het veld gegeten werden, aangezien ze makkelijk te bereiden waren.

Churros, soms ook wel aangeduid als Spaanse donuts, Spaanse oliebol of stervormige reuze soezendeeg-friet, zijn in plantaardige olie gefrituurde tarwedeeg-snacks.

Hoe het ook zij: Tegenwoordig zijn Churros niet alleen in Spanje erg populair, maar ook ver daar buiten in bijvoorbeeld Zuid-Amerika, andere Spaanstalige landen en uiteindelijk ook in Noord-Amerika. Deze lekkernij is niet alleen geschikt als ontbijt, maar ook als snack tussendoor. Inmiddels veroveren Churros ook de Nederlandse markt en zijn ook veel kinderen er zeker dol op!

churros con chocolate, a typical Spanish sweet snackTraditioneel wordt Churros gegeten met gesmolten chocolade, maar je kan de Churros echter na het frituren ook bestrooien met suiker en kaneel.